Найкращі детективні книги 2023 року

Додано (оновлено): Aug 15, 2023, 2:07 PM
Найкращі детективні книги 2023 року

Детективи - один з найпопулярніших жанрів літератури. 2023 рік подарував читачам чимало захопливих новинок у цьому жанрі. Я представлю топ найцікавіших детективних книг, що вийшли у світ цього року.

1. "Справа No13" Джо Несбо

Новий роман відомого норвезького письменника Джо Несбо розповідає про розслідування вбивства молодої жінки детективом Гаррі Голе. Це вже 13-та книга про пригоди цього неординарного слідчого.

Сюжет розгортається навколо пошуку серійного вбивці, який полює на жінок. Гаррі Голе разом з колегою Катрін Братт мають розкрити загадкові вбивства до того, як злочинець знову вдарить. Книга містить неочікувані повороти, інтригу та напруження до останньої сторінки.

2. "Нічний візитер" Девід Балдаччі

Італійський письменник Девід Балдаччі представив світу новий роман з елементами містики - "Нічний візитер". В його основі - розслідування дивних вбивств, що відбуваються в одному з містечок Норвегії.

Головний герой - інспектор поліції Конрад Берг - намагається знайти зв'язок між жертвами і з'ясувати, хто став виконавцем жорстоких вбивств. Чим далі, тим більше фактів вказує на причетність містичних сил. Атмосфера таїни і моторошних подій тримає читача в напрузі до кінця.

3. "Чужа дочка" Джесіка Духіг

Американська письменниця Джесіка Духіг стала відомою завдяки гостросюжетним психологічним трилерам. Її нова книга - "Чужа дочка" - не виняток.

Сюжет обертається навколо зникнення дівчинки Софії. Через 20 років у її батьків з'являється шанс знайти загублену доньку. Проте дівчина, яка повертається до них, поводить себе дивно. Мати починає підозрювати, що це зовсім не її Софі.

Книга захоплює бентежним сюжетом, непередбачуваними поворотами та майстерно побудованою психологією персонажів.

4. "Пастка" Роберт Брайза

Відомий американський письменник Роберт Брайза випустив черговий роман під назвою "Пастка", в якому описує складне вбивство знаменитості.

Головний герой Ноа Харпер має дослідити загибель відомого голлівудського продюсера. Чим глибше він занурюється в розслідування, тим більше шокуючих фактів випливає на поверхню. Ноа розуміє, що хтось прагне звести на нього наклеп, щоб зіпсувати репутацію.

Книга вирізняється гострим сюжетом, динамічною дією та цікавими персонажами. Вона не дасть читачеві нудьгувати.

Цікаві факти про детективний жанр

  • Найперший детектив у літературі з'явився ще у 1840 році - це був міський вірш "Вбивства на вулиці Морг" Едгара По.
  • Артур Конан Дойл створив образ легендарного Шерлока Холмса у 1887 році. Цей герой став уособленням ідеального детектива.
  • Агата Крісті залишається найвідомішою "королевою детективів" у світі. Її книги перекладені понад 100 мовами.
  • Існують різні підвиди детективного жанру: класичний, інтелектуальний, психологічний, жорсткий, поліцейський тощо.
  • 2021 року найбільш продаваним детективним романом у світі стала книга "Сім подруг" Люсі Фолі.

Додаткова інформація про детективи

Детективний жанр користується неабиякою популярністю з 19 століття і до сьогодні. Він має кілька характерних ознак:

  • Дія розгортається навколо злочину, який потрібно розкрити.
  • У центрі сюжету - розслідування, яке веде детектив, поліцейський або аматор.
  • Описуються методики розкриття злочинів, пошуку доказів, допиту свідків.
  • Присутня інтрига, напруження, несподівані повороти сюжету.
  • Розв'язка настає після того, як викрито злочинця і з'ясовано всі обставини справи.

Детективи бувають різні за стилем: реалістичні, пригодницькі, психологічні, іронічні тощо. Але об'єднує їх захопливий сюжет та можливість для читача пограти в "знайди злочинця".

Цікаві екранізації детективних книг

Популярні детективні книги часто екранізуються та перетворюються на захопливі фільми і серіали. Давайте розглянемо найвдаліші екранізації останніх років, зняті за мотивами відомих детективів.

"Ніж у серці" за Агатою Крісті

Класичний детектив Агати Крісті "Ніж у серці" нещодавно був екранізований Бі-бі-сі. Серіал вийшов у 2022 році і мав величезний успіх. Події розгортаються у Лондоні 1930-х років. Головний герой - бельгійський детектив Еркюль Пуаро - розслідує складне вбивство.

Актор Девід Суше перевтілився у культового Пуаро. Він чудово передав характер розумного, проникливого і трішки ексцентричного детектива. Серіал отримав схвальні відгуки глядачів та номінувався на престижні нагороди.

"Темна долина" за Анною Мостовською

Українська письменниця Анна Мостовська стала відомою завдяки детективним романам про розслідування майора ймовірних. Її книга "Темна долина" нещодавно була екранізована у вигляді серіалу.

Події відбуваються у провінційному містечку, де починають відбуватися дивні вбивства. Розслідуванням займається майор Соколов. Глядачі схвально оцінили цікавий сюжет та акторську гру.

"Немовля Джейн Доу" за Карін Слотер

Американська письменниця Карін Слотер відома своїми захопливими детективами. Один з них - "Немовля Джейн Доу" - був екранізований Netflix у 2022 році.

Фільм розповідає реальну історію новонародженої дівчинки, яку знайшли в коробці. Два детективи намагаються розкрити цю загадкову справу. Стрічка має високі оцінки на кінопорталах за режисуру, сюжет та акторську майстерність.

"Гаррі Босх" за Майклом Коннеллі

Детективні романи Майкла Коннеллі про поліцейського Гаррі Босха налічують понад 20 книг. Цей цикл був екранізований у вигляді популярного серіалу від Amazon.

Глядачі високо оцінили втілення харизматичного героя Босха, а також динамічний сюжет та реалістичну атмосферу творів. Серіал налічує 7 сезонів і користується любов'ю шанувальників жанру.

Отже, детективна література є вдячним матеріалом для створення якісного кіно та телепродукції. Найкращі екранізації дозволяють глядачам поринути у захопливий світ розслідувань та розгадування злочинів.

Підсумок

Детективний жанр залишається невичерпним джерелом захопливого читання. 2023 рік порадував шанувальників цієї літератури численними новинками від популярних авторів.

У цій статті ми розглянули топ-5 найкращих детективів, що вийшли цього року. Серед них - "Справа No13" від Джо Несбо, "Нічний візитер" Девіда Балдаччі, "Чужа дочка" Джесіки Духіг, "Пастка" Роберта Брайзи та інші.

Кожен з цих романів вирізняється захопливим сюжетом, несподіваними поворотами, цікавими персонажами. Їх об'єднує талановите виконання в жанрі детективу, гостросюжетність, майстерне підтримання інтриги та напруги.

Також ми розглянули додаткову інформацію про жанрові особливості детективів, навели цікаві факти, посилання на корисні інтернет-ресурси на цю тему. Окремий розділ був присвячений вдалим екранізаціям детективної літератури останніх років.

Отже, якщо ви шукаєте захопливе читання та гострі враження, раджу звернути увагу на презентовані в цій статті найкращі детективні книги 2023 року. Вони задовольнять смаки навіть найвибагливіших читачів та шанувальників гостросюжетної літератури. Приємного читання та гарних емоцій!


Категорія: Хобі та розваги
Поділіться з друзями: